top of page

7 הסודות לנשימה בריאה - שלחו אליי חינם - ללחוץ

מחלת ריאה חסימתית כרונית- COPD

נגרמת לרוב מעישון כבד‏ או מחשיפה מוגברת לעשן וזיהום אוויר. מבחינה פיזיולוגית מדובר במצבים בהם יש הפרעות באוורור ובחילוף הגזים בריאות.

הסימפטומים העיקריים של המחלה דומים לאלו של מחלת האסתמה. הם כוללים:

  • קושי בנשימה.

  • קוצר נשימה במאמץ.

  • צפצופים בנשימה.

  • לחץ בחזה.

  • שיעול חזק עם כיח שאינו חולף.

 

ישנם שני סוגים עיקריים של COPD:

  • "נפחת (אמפיזמה; מכונה: "הנשפן הורוד", "The Pink Puffer") – הגרסה הקלה יותר של המחלה, שבה ישנו סיכוי כלשהו להחלמה איטית אם החולה ימנע מאורח חיים המסכן אותו (למשל, יפסיק לעשן). מתבטאת בהצמדות של נאדיות הריאה זו לזו וכיווצן כתוצאה מהרס הסורפקטנט (חומר שנמצא מסביב לנאדיות ודואג שישארו פתוחות), דבר המונע גישה רחבה של כלי דם לריאות. החולה יסבול מקוצר נשימה, חזה חביתי, עור ורדרד (הגוף מייצר יותר תאי דם אדומים על מנת להכניס כמה שיותר חמצןלדם עם הגישה המצומצמת של כלי הדם לריאות כתוצאה מהמחלה, ובכך לחמצן את הרקמות כמה שיותר), פליטת כיח (נוזל צמיגי) בשיעול, ופוליקטמיה.

  • דלקת סימפונות כרונית (מכונה "השמן הכחול", "The Blue Bloater") – הגרסה החמורה יותר של המחלה, שבה אין סיכוי להחלמה או לשיפור המצב. היא מתבטאת בדלקת כרונית של שיער הסימפונותשגורמת לזה שהמוקוס נשאר בסמפונות, מתקשה ומצר את הסמפון, מה שבמקרים נדירים (כ3% מחולי ה-Blue Bloater) מביא ל-Hypoxic Drive.‏‏[2] החולה יסבול מקוצר נשימה בכל פעילות גופניתשיעשה, ולכן יעלה במשקל. כמו כן, החולה יסבול מציאנוזיס (כיחלון) כתוצאה מהמחסור בדם מחומצן. בסופו של דבר צפוי החולה למות מאפניאה (דום נשימה). החולים בדרךכלל לוקחים כדורים (סטרואידים) שמונעים את יצירת המוקוס ואת המשך הצרת הסמפון אך גם יגבירו את הסכנה בזיהום.

מניעה וטיפול ברפואה המודרנית

במחלת הריאה החסימתית הכרונית נגרם נזק בלתי הפיך לריאות, ועל כן מטרת הטיפול היא בעיקר הקלה על הסימפטומים של המחלה.

הטיפול הראשוני הוא הפסקת עישון בעזרת תרופות או סדנאות שיקום נשימתי.

יש לקבל חיסונים נגד שפעת ודלקת ריאות ולטפל מיד באנטיביוטיקה מתאימה בכל מקרה של זיהום ריאתי.

הטיפול התרופתי מבוסס על משאפים המכילים סטרואידים (ICS - Inhaled CorticoSteroids) ומרחיבי סימפונות ארוכי טווח ממשפחת LABA - ‏ (Long Acting Beta2 Agonist) כמו סרטייד, סימביקורט ורלבאר.

במקרים מתקדמים אפשר להשתמש במרחיבי סימפונות אנטי כולינרגים (LAMA - long Acting Muscarinic Antagonists) דוגמת ספיריבה.

במקרים קשים מטפלים בסטרואידים סיסטמים, בזריקות או דרך הפה. במקרים שתפקוד הריאות נמוך ביותר נותנים טיפול בחמצן כדי להפחית את קוצר הנשימה. הטיפול הסופי הוא השתלת ריאה.(מצוטט מויקפדיה)

 

כיצד משפיעה הנגינה על מחלת ריאה חסימתית כרונית- COPD?

  • נגינת הקצב מאמנת את שריר הסרעפת מחזקת ויוצרת גמישות רבה בקרום המחבר את הסרעפת לריאות. יכולת הסיבולת לב ריאה של כל אדם בכלל ושל חולה COPD בפרט תעלה והחולה יהיה חשוף פחות להשפעות המחלה.

  • הנגינה בדיג'רידו בטכניקת נשימת הקצב עוזרת לגופו של החולה ללמוד להוציא אוויר ולא להחזיק אוויר בריאות.

בזמן הנגינה מופעל לחץ עדין של נשיפה כדי ליצור את הצלילים. הגוף לומד וזוכר להוציא אוויר ולרוקן את הראות בקלות, גם במצבי מנוחה וגם במאמץ.

בגלל שהלחץ אינו חזק אלא עדין אין בעיה לכל אדם לנגן – אפילו לאדם חולה.

  • נשימת הקצב מלמדת את הנגן לנשום רק מהאף.

כאשר אנו נושמים רק מהאף, אבק, אבקני פריחה, וירוסים וחיידקים אינם נכנסים אל מערכת הנשימה והאוויר עובר סינון באף, ומגיע לריאות נקי, בלחות הנכונה ובטמפרטורה המתאימה.

  • השחרור המוגבר של הליחה בזמן הנגינה מונע היווצרות בצקת וגודש של דרכי הנשימה ויצירה עודפת של ריר. דרכי הנשימה יהיו פתוחים והנשימה קלה.

  • מי שמקפיד לנגן באופן קבוע יבחין בעלייה משמעותית בספיקת הריאות ולשיפור משמעותי באיכות השינה.

 

7 הסודות לנשימה בריאה - שלחו אליי חינם - ללחוץ

 

בואו למפגש ניסיון ללא תשלום- ותראו.
להשתתפות בסדנה - "נשימה בריאה בכייף" - ללא תשלום

יש להשאיר - שם, אימייל, טלפון וללחוץ על הכפתור צור קשר - עכשיו.

 

 

 

 

"המידע המופיע באתר אינו מהווה יעוץ רפואי

ואינו מחליף חוות דעת מקצועית. בכל שאלה יש להתייעץ עם רופא."

הודעתך נשלחה בהצלחה

bottom of page