top of page

7 הסודות לנשימה בריאה - שלחו אליי חינם - ללחוץ

נחירה והפרעות שינה

 

נחירות והפרעות נשימה חסימתיות בשינה הינן תופעות נפוצות מאוד.

בארץ כ-25% מהאוכלוסייה הבוגרת נוחרת באופן קבוע, ובארה”ב לבדה סובלים כ-70 מיליון איש מהפרעה חסימתית בשינה. למרות שכיחות התופעה וסיכוניה, רבים אינם רואים בה סיבה לפנות לרופא, ולכן פעמים רבות היא אינה מאובחנת.
הפרעות נשימה חסימתיות בשינה נגרמות בשל היצרות של מעבר האוויר התקין בזמן השינה.

בנחרה, המוגדת כהפרעה ראשונית, מעבר האוויר נהייה צר מסיבות שונות, ומוביל לכך שהאוויר העובר דרכו ינוע במהירות גבוהה. תנועה זו, במהירות גבוהה, גורמת לתזוזה של חלקים בפה דוגמת החך הרך או הלשון שמפיקים את רעש הנחרה.

החך הרך הוא חלקו האחורי של החייך אשר אינו מכיל עצם, אלא שריר בלבד ועל כן הוא יכול לרטוט.
בהפרעה חסימתית ההיצרות מחמירה וגורמת לסגירה של ממש בדרכי האוויר, ולחסימה זמנית שלהם. חסימה תוגדר כדום נשימה  או כסינדרום התנגדות דרכי הנשימה העליונות תלוי בחומרה ובאופי החסימה.
נחירות לכשעצמן אינן מסוכנות, ואין הם גורמים לנזק מלבד לאלו הישנים בסביבתכם, ששנתם תופרע. הסיכון העיקרי בנחירות, הוא בסבירות הגבוהה לפתח דום נשימה.

דום נשימה, הגורם להפסקת הנשימה או ירידה משמעותית בנשימה ל-10 שניות לפחות, בניגוד לנחרות יכול לגרום למספר תופעות שעלולות להפריע לאיכות החיים ואף לסכן אותם.
הפסקת הנשימה גורמת ללב להתאמץ במהלך השינה, בזמן בו דווקא הוא אמור לנוח, היא מגדילה את הסיכוי להתפתחות של מחלות דוגמת יתר לחץ וסוכרת, והיא מובילה להפרעות שינה. הסובלים מדום נשימה יעידו על הפרעה בתפקוד, עייפות במהלך היום ואף על הפרעה במצב הרוח.


דום נשימה בשינה וטיפול ב- CPAP

אבחון נחרות והפרעות נשימה בשינה

בבואכם לרופא אא”ג כדי לאבחן הפרעות נשימה בשינה תישאלו מספר שאלות לגבי הרגלי השינה שלכם. ישנם הרגלים שיכולים לזרז או להחמיר הופעת הפסקות נשימה, בשל תרומתם להיצרות דרכי האוויר.
צריכת אלכוהול לפני השינה או נטילת כדורי שינה יכולים לגרום לשמיטת הלסת שתצר את דרכי האוויר, עישון סיגריות יכול להוביל להיצרות קבועה בשל שגשוג הרירית, וכן שינה על הגב הממקמת את דרכי האוויר באופן המקשה עליהם להיפתח כראוי ואף מצר אותן. בנוסף לאלו, קיימים הרגלים אחרים המחמירים את הופעת הפסקות הנשימה.
משסיים את התשאול הראשוני יבצע הרופא בדיקה גופנית מלאה בעיקר של דרכי האוויר העליונות. בנוסף, הוא יבקש מכם להישקל, כיוון שמשקל גבוה מזרז הופעת הפרעות נשימה, וכן יבדוק את מבנה הלוע והלסת שיכול להשפיע על חומרת ותכיפות דום הנשימה. אצל אנשים הסובלים מנחרות יוכל הרופא לראות, במקרים מסוימים, הגדלה של השקדים, הענבל או הלשון וכן את עיבוי של החייך הרך.
זאת ועוד, יתכן כי הלסת תראה נוטה לאחור או שמחיצת האף תהיה בעלת עקמומיות. במקרים בהם הרופא יראה שקיים צורך הוא עשוי להמליץ על תבחין “מולר”, הבודק את דרכי האוויר בזמן נשימה עם סיב אופטי, או עם צילום רנטגן לקבלת מבנה מדויק של עצמות הגולגולת. 
בנוסף לאלו, עשוי הרופא להפנות אתכם הרופא לבדיקה במעבדת שינה. במעבדת השינה יחברו אתכם למספר מכשירים שימדדו את מצבכם בשינה. יתקבלו מדדים על מספר הנשימות והופעות של דום נשימה, על גלי המוח, על התנועות של בית החזה וכדומה. התוצאות ישוכללו בכדי להגדיר את חומרת הפרעת הנשימה שלכם. לאחר ביצוע הבדיקה יקבע לכם תור נוסף אצל הרופא שיוכל להמליץ על טיפול.

טיפול בנחירות ובהפרעת נשימה בשינה

בשל העובדה שהתופעה כה נפוצה, קיימים מספר מוצרים, ללא מרשם, שיכולים להקל על הנחרות. מוצרים אלו כוללים מכשירים המשנים את מבנה הלוע באופן מכני, תכשירים שנועדו לשפר את הנשימה דרך האף, מכשירים המזהים את הפסקת הנשימה וגורמים לגירוי מעורר ועוד. מוצרים אלו יכולים לעזור אך לרוב לא יומלצו על ידי רופאיכם, כיוון שרובם לא הוכחו כבעלי תוצאות חיוביות. ההמלצה הראשונית אם לא מדובר בהפרעת נשימה קשה תהיה לבצע מספר הנחיות לשינוי הרגלי השינה:

  • שמירה על אורך חיים בריא והורדה במשקל.

  • הימנעות מנטילת כדורי שינה.

  • הימנעות מצריכת אלכוהול או ארוחת גדולות כ-5 שעות לפני השינה.

  • שינה על הצד במקום על הגב או הרמת הראש בעזרת כרית לגובה של 10 ס”מ.

  • אימוץ הרגלי שינה קבועים.

במידה ושינוי הרגלי השינה אינו מקל על הפרעת הנשימה ישקול הרופא טיפול במכשיר הנקרא CPAP.  המכשיר מונח לצדו של החולה וממנו יוצא צינור המולבש או על פה או על האף. צינור זה מזרים אוויר בלחץ ובכך מונע את החסימה והפסקת הנשימה. 
למכשיר תוצאות מאוד טובות בהפסקת הפרעות הנשימה, אך מגרעתו העיקרית היא בכך שאינו נוח לשימוש ואינו אסטטי. לכן אנשים שאינם מעוניינים להשתמש בו, שסובלים מהשימוש, או שהטיפול בעזרת ה-CPAP אינו מצליח כיוון שהפרעת הנשימה חמורה יחסית יופנו לקבלת טיפול ניתוחי.

  • כיצד משפיעה הנגינה על נחירות ודום נשימה?

מחקרים שנעשו ברחבי העולם מראים כי אנשים הסובלים מבעיית נחירות זוכים להקלה משמעותית בנשימה בעקבות תרגול הנגינה בדיג'רידו.

מדוע דווקא הדיג'רידו עוזר באופן ישיר שכזה?

ובכן נראה שזהו הצליל של הדיג'רידו, גלי הקול הנמוכים נותנים לגרון את המסג' המושלם, מחזקים את השרירים ומונעים את הקריסה של החך הרך בזמן השינה.

 

בנוסף בתהליך הנשימה המחזורית הנגן צריך להמשיך ולהוציא אוויר תוך כדי השאיפה, נשימה זו מחזקת את שרירי החייך מונעת קריסתו בשינה וכך מונעת נחירות.

היתרון של טכניקת נשימת הקצב  מורגש בכך שאין צורך לתרגול ארוך בכל יום – רבע שעה עד 20 דקות יספיקו כדי לראות שיפור משמעותי וזאת מהרגע הראשון. אין צורך להגיע לנשימה המחזורית כדי ליהנות מהיתרונות של הנגינה ולהקל על תופעת הנחירות ודום הנשימה.

איך נדע שהצלחנו?

  • נרגיש שאנחנו נושמים בקלות מהאף.

  • נרגיש חיוניות רבה והעייפות תפחת.

  • בני/בנות הזוג או שותפים לדירה בוודאי ירגישו בהבדל!

 

7 הסודות לנשימה בריאה - שלחו אליי חינם - ללחוץ

 

בואו למפגש ניסיון ללא תשלום- ותראו.
להשתתפות בסדנה - "נשימה בריאה בכייף" - ללא תשלום

יש להשאיר - שם, אימייל, טלפון וללחוץ על הכפתור צור קשר - עכשיו.

 

 

 

"המידע המופיע באתר אינו מהווה יעוץ רפואי

ואינו מחליף חוות דעת מקצועית. בכל שאלה יש להתייעץ עם רופא."

הודעתך נשלחה בהצלחה

bottom of page